Garry Kasparov, despre alegerile din SUA: „Este o ruşine că două partide majore au putut oferi o asem*nea opţiune” - Dambovitadeazi.ro (2024)

Marele maestru șahist Garry Kasparov, care trăieşte în SUA, unde are green card, dar nu şi drept de vot, este revoltat că cele două mari partide americane nu au reuşit să propună doi candidaţi mai convingători pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. În opinia sa, Joe Biden ar trebui să se retragă din cursă.

Candidatura lui este o insultă la adresa alegătorilor americani şi o ruşine absolută”, spune Garry Kasparov, precizând că nu este un susţinător al lui Donald Trump şi nu şi-ar dori ca el să câştige.

Aflat luni la Bucureşti pentru Superbet Chess Classic 2024, Garry Kasparov a fost rugat într-o conferinţă de presă să facă un pronostic al rezultatului alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie.

„Cred că l-am văzut la ultimul sondaj publicat de CBS noaptea trecută. 72% dintre alegători cred că Biden nu are capacitatea cognitivă de a conduce ţara şi 49% cred că Trump nu o are”, a răspuns Garry Kasparov. „Aşadar, este o situaţie uimitoare, în care cineva care este considerat incapabil de a candida de către jumătate dintre alegători este încă favorit, şi asta pentru că adversarul său este considerat inapt de peste 70% dintre alegători. Cred că este o ruşine că două partide majore au putut oferi o asem*nea opţiune”, a comentat fostul campion mondial de şah.

„Este dincolo de înţelegerea mea faptul că Biden este încă acolo şi, în ciuda multor apeluri de a se retrage, el tot candidează. Este o insultă la adresa alegătorilor americani. Şi cred că se va termina cu un dezastru pentru Partidul Democrat”, a continuat el.

„Încă mai sper într-un miracol, că Biden va fi înlocuit de un candidat rezonabil, care poate demonstra cât de rău este Trump. Dar altfel, Trump va câştiga”, a adăugat Garry Kasparov.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Trump va câştiga, el a spus că nu ştie. „Cu Trump, nu ştim niciodată”, a menţionat şahistul, înainte de a trece la o critică aspră la adresa lui Joe Biden şi a administraţiei sale pentru că nu au ajutat mai mult Ucraina.

„Fapt este că Biden a ratat deja atât de multe momente pentru a ajuta Ucraina. (…) Până la urmă, Biden încearcă în secret să facă ceea ce spune Trump. Au încercat să forţeze Ucraina să negocieze prin neacordarea de arme”, a acuzat Kasparov, menţionând un articol pe care l-a scris în urmă cu un an pe site-ul său, intitulat „Istoria trădării”, în care a analizat din surse deschise tot ceea ce a făcut administraţia Biden din primele sale momente, de la prima întâlnire dintre Biden şi Putin de la Geneva. „Nu este nimic altceva decât trădare. Ei au încercat să negocieze cu Putin, cu talibanii, cu mullahii iranieni, cu fiecare regim terorist de pe această planetă. Deci, pentru cei care spun că alegerea lui Trump va fi tragică – nu sunt sigur. Dar să nu credeţi nici măcar pentru o secundă că aş vrea ca Trump să câştige”, a ţinut să spună Kasparov.

El a dat asigurări că a fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Donald Trump, dar a spus că problema este că actuala administraţie a demonstrat că nu a fost mai bună, atunci când i se analizează acţiunile. „Cuvintele sunt ieftine. Noi avem nevoie doar să vedem acţiune reală”, a punctat Kasparov.

„Deci, spun din nou, Trump este imprevizibil. Din nou, îmi doresc să avem un democrat rezonabil care să câştige alegerile, să aducă oameni buni şi să asigure rolul Americii în lume. Dar astăzi, repet, suntem blocaţi între două rele şi cred că este păcat pentru America că este forţată din nou să aleagă răul cel mai mic”, a afirmat Garry Kasparov.

„Joe Biden ar trebui să se retragă din cursă. Sunt 72% din votanţii americani care spun asta. Faptul că el este încă acolo este o insultă pentru democraţie. Şi este şi pentru cei care încearcă să spună, o, dar el este capabil. Bine. Arătaţi-mi un interviu, 45 de minute cu un jurnalist bun, un interviu fără scenariu, live, la televizor. Şi dacă supravieţuieşte timp de 10 minute, mai vorbim. Este o ruşine absolută. Sunt prea multe în joc. Şi se spune, o, dar Trump va ucide democraţia americană. Bine. Dacă acceptăm acest punct de vedere, asta înseamnă că (voi, democraţii care îl susţineţi pe Biden – n.r.) sunteţi complici la crimă, pentru că asiguraţi alegerea lui Trump”, a conchis fostul campion mondial de şah.
Sursa:Puterea.ro

Garry Kasparov, despre alegerile din SUA: „Este o ruşine că două partide majore au putut oferi o asem*nea opţiune” - Dambovitadeazi.ro (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5587

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.